Odżywianie

Mus jabłkowy

1

Od momentu, kiedy zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem i zaczęłam odżywiać się zdrowiej, pilnuję aby w mojej diecie nie było niekorzystnego dla zdrowia białego cukru. Wcześniej używam go do wszystkiego, dlatego myślałam, że ciężko będzie mi z niego zrezygnować. Mimo obaw odstawiłam go z dnia na dzień i jak się okazało potrafię bez niego żyć, a co więcej, czuję się doskonale! Wiele smakołyków wbrew pozorom wcale nie wymaga dodatkowego słodzenia. Świetnym przykładem jest mus jabłkowy, który ostatnio przygotowałam. Przedtem nie wyobrażałam sobie, żeby nie dodać do niego cukru, teraz nie wyobrażam sobie żeby go dodawać.

Składniki jakich potrzebujemy do przygotowania musu jabłkowego:
– jabłka
– odrobina wody.

Sposób przygotowania nie jest zbyt skomplikowany ale jest czasochłonny. Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, następnie wrzucamy je do garnka i czekamy aż się rozpadną, dodajemy odrobinę wody żeby nam się nie przypaliły. Kiedy jabłka już się rozgotują, zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę ostygną. Musimy je jeszcze tylko zblendować i przełożyć do słoiczków.

Zamiast jabłek, możemy użyć innych owoców (np. gruszek). Możemy też zrobić mus mieszany używając np. gruszek i jabłek.

Pamiętajmy, żeby nie stał zbyt długo. Nie ma w sobie nic konserwującego, przez co może się szybko zepsuć. Ja używam go do ciast, babeczek, naleśników i wielu innych deserów. Czasem po prostu wyjadam go łyżeczką ze słoika. Taki mus jabłkowy jest naturalny, więc spokojnie możemy go jeść bez ograniczeń.

2

3

4

5 mus jabłkowy

Próbowaliście kiedyś zrobić taki mus?

Dodaj komentarz