Odżywianie

Wegańskie pierniczki

1 wegańskie pierniczki

Wczorajszy wieczór wprawił mnie w wyjątkowo bożonarodzeniowy nastrój. Wymarzyłam sobie upieczenie, po raz pierwszy w życiu, świątecznych pierniczków. W moim rodzinnym domu pieczenie ich nie jest tradycją, więc zadanie miałam utrudnione, ponieważ musiałam znaleźć odpowiedni przepis. Sprawa skomplikowała się jeszcze bardziej, kiedy zobaczyłam, że do ich zrobienia potrzebne są produkty pochodzenia zwierzęcego, których nie używam. Ale uwielbiam takie wyzwania i właśnie dlatego dzisiaj przedstawiam Wam wegańskie pierniczki. Ich przepiękny zapach rozchodzi się po całym domu, a ja już nie mogę się doczekać, żeby je zjeść.

Pierniczki jednak nie nadają się do jedzenia! Nie zmiękły ale za to stanowiły piękną świąteczną ozdobę przez długi czas (dzięki temu, że były twarde nie zniknęły w mgnieniu oka :P). Dzięki nim również znalazłam sposób na wykrawanie wymarzonych kształtów, który jeszcze pewnie nie raz wykorzystam. Z pewnością będę próbowała dalej, wymyślając nowe przepisy. Jeśli wiecie co zrobiłam źle, chętnie przeczytam o tym w komentarzu.

Składniki, których użyłam do przygotowania pierniczków to:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki syropu z agawy
– 1/2 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki przyprawy do piernika
– 1 łyżka oleju z pestek winogron
– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
– letnia woda

Sposób w jaki je przygotowałam:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, kakao, dodajemy syrop z agawy i dokładnie mieszamy przy pomocy noża, następnie dodajemy cukier, sodę, przyprawę do piernika i dalej mieszamy. Dodajemy olej, siemię lniane (wymieszane wcześniej z 3 łyżkami letniej wody) i zagniatamy rękami stopniowo dodając wody, do momentu, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od dłoni. Teraz zostaje już najprzyjemniejsza część pracy. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniczki. Pieczemy je około 15 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Następnie wkładamy je do puszki/słoika i czekamy kilka dni aż zmiękną. Później zostanie nam już tylko pięknie udekorować je na przykład lukrem.

Jeśli nie macie gotowych foremek, a chcecie, żeby Wasze pierniczki miały świąteczne kształty, to proponuje wykonać je samodzielnie. Wystarczy na grubej tekturce nożyczkami wyciąć odpowiedni kształt, przykładać go do ciasta i za pomocą zwykłego nożyka wycinać z niego pierniczki.

2 wegańskie pierniczki

3 wegańskie pierniczki

4 wegańskie pierniczki

5 wegańskie pierniczki

6 wegańskie pierniczki

7 wegańskie pierniczki

A Wy, robicie świąteczne pierniczki?

Pozdrawiam ciepło
Iwona

Dodaj komentarz