Odżywianie

Krem z ciecierzycy

1

Pogoda w ostatnim tygodniu coraz bardziej przypomina nam o zbliżającej się wielkimi krokami wiośnie. Piękne słońce, dłuższe dni, śpiewy ptaków o poranku i uśmiechy na naszych twarzach to dowód na to, że wiosna jest już blisko. Jednak deszczowe i wciąż jeszcze chłodne dni niestety nadal się pojawiają.
Dzisiejszy mroźny i śnieżny poranek zachęcił mnie do podzielenia się z Wami jeszcze jednym, idealnym na zimowe dni przepisem. Tym razem jest to rozgrzewający krem z ciecierzycy. Bardzo smaczny, sycący i niezwykle szybki w przygotowaniu. Nie wiem dlaczego ale nie przepadam za tradycyjnymi zupami. I chociaż ich smak nieraz niewiele się różni, ja zdecydowanie bardziej wolę tę zmiksowaną i gładką wersję zupy. Ten krem z ciecierzycy jest perfekcyjny i smakuje nawet tym, którzy nie lubią roślin strączkowych.

Składniki jakich potrzebujemy do jego przygotowania to:
– olej
– 1 cebula
– 1 liść laurowy
– 2 ziela angielskie
– 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 ziemniaki
– 1 marchewka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki tymianku
– 2 szklanki wody
– 2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej wcześniej albo z puszki)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, liść laurowy, ziela angielskie i wędzoną paprykę. Podsmażamy aż cebula zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i posiekane ząbki czosnku. Dodajemy majeranek, tymianek, zalewamy wodą, mieszamy i gotujemy około 15 min. aż warzywa zmiękną. Dodajemy połowę ciecierzycy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez chwilę a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy resztę ciecierzycy, mieszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

2

3 krem z ciecierzycy

Dodaj komentarz