Odżywianie

Curry z ciecierzycy

1.jpg curry z ciecierzycy

Kiedyś przychodząc głodna do domu, w ogóle nie zwracałam uwagi na to, co ląduje na moim talerzu. Marzyłam jedynie o tym, aby natychmiast zaspokoić swój głód. Dzisiaj, kiedy wiem, jak ogromne znaczenie ma to, co jem, na moje zdrowie i samopoczucie, wyszukuję lub wymyślam takie przepisy, które dostarczą mi odpowiednich składników odżywczych, będą smaczne i oczywiście ich przygotowanie nie zajmie mi całego dnia.

Tak właśnie powstało między innymi to danie – curry z ciecierzycy. Byłam strasznie głodna, a moja lodówka świeciła pustkami. Wymieszałam więc ze sobą wszystko to, co znalazłam w domu i okazało się, że ugotowałam najsmaczniejsze danie jakie jadłam w ostatnim czasie. A dodatkowo trwało to tylko tyle, ile gotuje się ryż.

Składniki jakich potrzebujemy do przygotowania curry z ciecierzycy to:
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 duża cebula
– przyprawy: wędzona papryka, curry, kmin rzymski, pieprz, sól himalajska, zioła prowansalskie
– 1 puszka ciecierzycy
– ½ puszki kukurydzy
– koncentrat pomidorowy (około 2 łyżek)

Sposób przygotowania:
Na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż się zezłoci. Dodajemy po pól łyżeczki wszystkich przypraw i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę i kukurydzę, gotujemy chwilę, a potem dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy całość i gotujemy około 7 minut. Curry podajemy z brązowym ryżem.

4 curry z ciecierzycy

5

Dodaj komentarz