Odżywianie

Krem z dyni idealny na jesień

3img_5598 krem z dyni

Ostatnio dni są coraz chłodniejsze i chociaż temperatura nie spada jeszcze poniżej zera, na samą myśl o tym, że będzie już coraz zimniej, mam ochotę wskoczyć pod koc i zaszyć się tam aż do wiosny. Niestety tak się nie da i musimy znaleźć jakiś sposób, żeby ten czas uprzyjemnić sobie tak bardzo, jak tylko jest to możliwe.
Dla mnie na chłodny dzień, którego nie mogę przeleżeć pod kołdrą nie ma lepszego sposobu, jak rozgrzewający posiłek. Kiedy na dworze jest zimno i chcemy się ogrzać, warto zrobić to od środka. Dzisiaj przygotowałam zupę krem z dyni. Jest bardzo smaczna a jej wspaniały, pomarańczowy kolor z pewnością rozweseli nasze nastroje. Świetnie rozgrzewa i jest zdrowa. Dodatkowo przygotujemy ją bardzo szybko więc zostanie nam też czas na inne przyjemności.

Do przygotowania 2 małych porcji zupy krem z dyni potrzebujemy:
– ½ małej dyni (Hokkaido)
– 3 ziemniaki
– 3 marchewki
– 1 cebula
– sól, pieprz, papryka wędzona

Z dyni wyjmujemy pestki. Następnie obieramy wszystkie warzywa i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła je wszystkie. Gotujemy około 30 minut (do czasu kiedy wszystkie warzywa zmiękną). Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy wedle uznania. Kiedy zupa trochę ostygnie, blendujemy ją na gładki krem i gotowe!

Smacznego!

krem z dyni

2img_5575 krem z dyni

krem z dyni

Dodaj komentarz