Odżywianie

Świąteczne wieńce z jabłkami i cynamonem

Świąteczne wieńce z jabłkami i cynamonem

Początek grudnia to dobry czas, żeby zacząć powoli nastrajać się do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Ja uwielbiam ten okres w roku i zawsze chętnie na długo przed świętami zaczynam się do nich przygotowywać. We wszelkich przygotowaniach towarzyszy mi zazwyczaj coś słodkiego, co dodatkowo uprzyjemnia te wspaniałe chwile.

Ostatnio przygotowałam świąteczne wieńce z jabłkami i cynamonem, które jem tylko w zimowe, około świąteczne dni. Zapach cynamonu wypełniający cały dom podczas ich pieczenia, kojarzy mi się właśnie z tym okresem w roku. A ich smak pozwala na chwilę zatrzymać się w tym powoli już rozpoczynającym się szale świątecznych zakupów i porządków.

Aby przygotować takie świąteczne wieńce z jabłkami i cynamonem potrzebujemy (proporcje na 1 duży wieniec i 2 małe):
Na ciasto:
– 50 g świeżych drożdży
– ½ szklanki cukru
– 2 szklanki mleka roślinnego (ja dodałam owsiane domowej roboty, przepis znajdziecie tutaj)
– 1 kg mąki
– ¾ szklanki oleju
– szczyptę soli

Na farsz:
– 5 jabłek
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki cynamonu

Na kruszonkę:
– 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
– 2 łyżki oleju
– 4 łyżki mąki.

W misce rozkruszamy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy szklankę mąki, pół szklanki mleka i mieszamy. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże podrosną. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy (podobno im dłużej tym lepiej). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż drożdże ponownie wyrosną.
W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce i mieszamy z resztą składników na farsz.
Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na tyle części ile chcemy mieć wieńców. Każdą część osobno rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Nakładamy farsz i zwijamy (jak na zdjęciu). Wałek ciasta rozcinamy na pół a następnie przekładamy jeden przez drugi, starając się aby rozcięcie było u góry. Zawijamy oba końce i sklejamy je ze sobą. Robimy tak z każdym kawałkiem ciasta.
Rozgrzewamy piekarnik i możemy przygotować kruszonkę. Wystarczy, ze połączymy ze sobą wszystkie składniki. Jeśli wyjdzie nam zbyt sucha dodajmy odrobinę oleju.
Wieńce ułożone na blaszce wyłożonej papierem posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 – 30 minut.

Takie świąteczne wieńce z jabłkami i cynamonem z pewnością umilą nam przygotowania do zbliżających się Świat Bożego Narodzenia!

2

3

4

5

6

7

8

9 Świąteczne wieńce z jabłkami i cynamonem

10 Świąteczne wieńce z jabłkami i cynamonem

11 Świąteczne wieńce z jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz