Odżywianie

Świąteczne pralinki

świąteczne pralinki

Do Świąt zostało już tylko kilka dni. To ostatnie chwile na kupowanie prezentów i obmyślanie świątecznego menu. Przygotowanie wigilijnej kolacji dla wegan nie powinno stanowić ogromnego problemu. Większość tradycyjnych potraw z założenia jest wegetariańska lub wegańska, a pozostałe w prosty sposób można zmodyfikować.

W sieci znajdziemy wiele sposobów na przygotowanie nawet wegańskiej „ryby”. Muszę przyznać, że mało kto jest aż tak kreatywny w kuchni, jak weganie. Wymyślanie co raz to nowych przepisów może nieźle wkręcić niejednego stroniącego od kuchni. Ja też uwielbiam eksperymenty i choć wiele z nich kończy się porażką, to z miesiąca na miesiąc porażek jest znacznie mniej.

Największą trudność zazwyczaj sprawia mi robienie deserów. O ile wigilijne potrawy nie stanowią dla mnie problemu, o tyle wszelkie słodkości już tak. Co słodkiego przygotować zatem na te wyjątkowe dni? Odpowiedź jest prosta – świąteczne pralinki!

Ilość przygotowań przedświątecznych bardzo często nas przytłacza. Warto więc zrobić coś, co będzie smaczne, oczywiście zdrowe ale też nie zatrzyma nas na długie godziny w kuchni. Te świąteczne pralinki robi się niezwykle szybko. Smakują wyśmienicie i pięknie się prezentują na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Świetnym pomysłem będzie zaangażowanie do ich przygotowania najmłodszych domowników. Może się okazać, że dzieci, doskonale się przy tym bawiąc, wezmą udział w świątecznych przygotowaniach i trochę nam  w nich pomogą.

Czego potrzebujemy do ich zrobienia (na około 20 sztuk)?
– 1/3 szklanki migdałów
– 2/3 szklanki orzechów nerkowca
– 1/3 szklanki pestek dyni
– 15 daktyli (namoczonych wcześniej przez 10 minut we wrzątku)
– 2 łyżeczki kakao
– 1 płaską łyżeczkę przyprawy do piernika
– 2 łyżki syropu z agawy
– wiórki kokosowe

Wrzucamy do kielicha blendera orzechy, migdały, pestki dyni, kakao i przyprawę do piernika, rozdrabniamy i dodajemy resztę składników poza wiórkami kokosowymi. Masa ma być lekko klejąca. Formujemy kulki wielkości orzecha. Aby były bardziej zimowe, rozdrabniamy wiórki kokosowe i oprószamy nimi świąteczne pralinki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

świąteczne pralinki

świąteczne pralinki

świąteczne pralinki

świąteczne pralinki

świąteczne pralinki

Dodaj komentarz