Tworzenie nowych przepisów, na zdrowe i smaczne desery sprawia mi coraz większą przyjemność. Ponieważ dzień bez słodkości, to dzień stracony, codziennie wymyślam coś innego. Zdarza się, że nie jest mi dane ocenienie efektu końcowego, bo mój deser zostanie zjedzony przez kogoś z mojej rodziny. Ale to tym bardziej daje mi mnóstwo radości. Świadomość, że to co zrobiłam smakuje też innym bardzo mnie cieszy.
Lubię, kiedy to, co przygotowuje składa się z kilku prostych, zdrowych składników. Najlepiej oczywiście, żebym na efekty nie musiała zbyt długo czekać, a przygotowanie było banalnie proste. Takie właśnie są wegańskie ciastka z masłem orzechowym. Przygotowanie ciasta trwa zaledwie kilka minut, szybko się pieką, są całkiem zdrowe i przede wszystkim przepyszne!
Oto czego potrzebujemy do ich przygotowania (na ok. 9 szt.):
Ciastka:
– ½ szklanki masła orzechowego (min. 90% orzechów)
– ¾ szklanki mąki ryżowej
– ¼ szklanki syropu z agawy
– szczypta soli
Polewa:
– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
– łyżka oleju kokosowego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy ze sobą i ręcznie wyrabiamy z nich ciasto. Następnie z ciasta formujemy ciasteczka, o takim kształcie na jaki mamy ochotę i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu proponuję zostawić ciastka na blaszce do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej roztapiamy olej i czekoladę. Ostudzone ciastka polewamy polewą.
Jeśli lubicie masło orzechowe i macie ochotę na coś słodkiego, to wypróbujcie ten przepis na wegańskie ciastka z masłem orzechowym. Myślę, że będą smakowały nie tylko weganom.
4 komentarze
Kejt
Bardzo dobre! I bez jajek :)))))) dziękuję za przepis 😀
Iwona
Super, że się przydał 🙂
kasia
można użyć mąki żytniej albo jakieś innej?? bo akurat taką mam w domu a nie chce mi się iść do sklepu 🙁
Iwona
Nigdy nie próbowałam z inną mąką 🙁 Wydaje mi się, że żytnia może być zbyt „ciężka”. Może owsiana albo zwykła pszenna…