Odżywianie

Kasza bulgur z pieczarkami i czerwoną fasolą

Kasza bulgur z pieczarkami i czerwoną fasolą

Wracając z uczelni po kilku godzinach zajęć, rzadko mam ochotę na gotowanie. Perspektywa spędzenia reszty dnia w kuchni raczej zniechęca mnie do jedzenia zdrowych posiłków i zachęca do powrotu do starych nawyków żywieniowych.

W dni, kiedy nie mogę sobie pozwolić na długie godziny w kuchni, wymyślam dania, których przygotowanie zajmuje mi niewiele czasu. Liczy się dla mnie też to, żeby produkty były łatwo dostępne (najlepiej jeśli mogę wykorzystać to, co akurat mam w domu), a przygotowanie oprócz tego, że szybkie, to jeszcze banalnie proste. Kiedyś myślałam, że przygotowanie pysznego, wegańskiego obiadu w pół godziny to zadanie niewykonalne. Dziś, większość moich posiłków przygotowuję w tym czasie, a zdarza się, że znacznie szybciej.

Kasza bulgur z pieczarkami i czerwoną fasolą, to danie, które wymyśliłam po wyjęciu wszystkiego, co miałam dzisiaj w lodówce. Okazało się, że z kilku prostych produktów można wyczarować bardzo smaczny obiad, który dodatkowo dostarczy nam wielu cennych witamin i składników odżywczych. Nie spodziewałam się, że efekt będzie aż tak pyszny.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy (na 2 porcje):
– ½ szklanki kaszy bulgur
– olej
– 1 mała cebula
– 5 średniej wielkości pieczarek
– ¼ papryki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– ¾ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
– ½ pęczka natki pietruszki
– ½ łyżeczki oregano
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– ½ łyżeczki kminku
– sól
– pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie w osobnym garnku rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, do czasu aż się zezłoci. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki lekko zmniejszą swoją objętość dodajemy pokrojoną paprykę, czerwoną fasolę i przecier pomidorowy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy około 10 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli nie macie pomysłu na obiad a dodatkowo nie chcecie poświęcać całego popołudnia na gotowanie, to kasza bulgur z pieczarkami i czerwoną fasolą jest świetnym rozwiązaniem.

Kasza bulgur z pieczarkami i czerwoną fasolą

Kasza bulgur z pieczarkami i czerwoną fasolą

Kasza bulgur z pieczarkami i czerwoną fasolą

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading