Odżywianie

Jak zrobić mleko kokosowe w domu? – Mój sposób

Jak zrobić mleko kokosowe w domu?

Mleko pojawia się w wielu przepisach. Dodajemy je do wielu naszych ulubionych dań. Pojawia się jako jeden ze składników na ciasta, babeczki czy naleśniki. Kiedy więc rezygnujemy z mleka krowiego, myślimy, że musimy zrezygnować też z jedzenia tych, tak bardzo przez nas uwielbianych potraw.

To oczywiście nieprawda! Mleka roślinne świetnie sprawdzają się jako zamienniki mleka krowiego. Co więcej, bardzo często sprawiają, że nasze jedzenie jest smaczniejsze, a dodatkowo nie mamy po nim żadnych nieprzyjemnych dolegliwości.

Skład sklepowego mleka roślinnego niestety często nie jest zadowalający. Dlatego ja przygotowuję je w domu. Jakiś czas temu na blogu pokazywałam jak zrobić mleko owsiane. Mój sposób możecie zobaczyć tutaj. A dzisiaj pokażę wam jak zrobić mleko kokosowe w domu.

Składniki jakich potrzebujemy do przygotowania domowego mleka kokosowego to (na około 0,5l):
– ½ szklanki wiórków kokosowych
– 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody

Z jego przygotowaniem bez problemu poradzi sobie każdy. Wystarczy, że wiórki zalejemy 1 szklanką gorącej wody i odstawimy na około 10 minut. Po tym czasie blendujemy wiórki przez około minutę (ja używałam zwykłego ręcznego blendera). Dodajemy resztę wody i blendujemy 2 minuty. Całość przelewamy przez sitko lub gazę. Pamiętajmy o tym, aby dobrze odcisnąć mleko od wiórek. Gotowe mleko przelewamy do butelki. Można przechowywać je w lodówce 2 – 3 dni.

Jak zrobić mleko kokosowe w domu?

Jak zrobić mleko kokosowe w domu?

Jak zrobić mleko kokosowe w domu?

Dodaj komentarz