Odżywianie

Kokosowy pudding chia z czekoladą

kokosowy pudding chia z czekoladą

Kilka dni temu na blogu pojawił się mój sposób na domowe mleko kokosowe. Jak je zrobić możecie zobaczyć tutaj. Dzisiaj chciałabym pokazać wam, jak można je wykorzystać.

Robiąc mleko kokosowe warto pamiętać, że wiórki, z których odciskamy mleko można jeszcze wykorzystać. Nie wyrzucajmy ich więc ale spróbujmy znaleźć dla nich jakieś zastosowanie. Ja zazwyczaj dosypuje je do porannej owsianki albo do masy z której piekę później ciasteczka. Dzisiaj wykorzystałam je do zrobienia białego puchu, który pokrył mój pudding.

Kokosowy pudding chia z czekoladą to świetny pomysł na drugie śniadanie. Jest sycący, smaczny i co bardzo ważne, możemy go bez problemu zapakować i zabrać ze sobą. Wystarczy, że przygotujemy go w słoiczku a w pracy czy na uczelni będziemy cieszyć się zdrowym posiłkiem, który nasyci nas na długi czas.

Składniki (na dwie porcje):
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 3 łyżki nasion chia
– ½ tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
– wiórki kokosowe lub to, co zostało nam po zrobieniu mleka kokosowego

Kokosowy pudding chia z czekoladą robi się właściwie sam. Wystarczy, że nasiona chia zalejemy mlekiem i wstawimy na noc do lodówki. Warto przemieszać je po około 30 minutach, żeby nie zrobiły się grudki. Rano, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Wlewamy ją na dno naczynia, w którym podamy drugie śniadanie. Następnie wlewamy pudding, posypujemy wiórkami kokosowymi i jemy! Prawda, że proste?

kokosowy pudding chia z czekoladą

kokosowy pudding chia z czekoladą

kokosowy pudding chia z czekoladą

Dodaj komentarz