Odżywianie

Walentynkowe serca

walentynkowe serca

Już niedługo Walentynki. Z tej okazji mam dla Was przepis na walentynkowe serca, które świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do tego świątecznego dnia.

Sporo na temat mojego podejścia do Dnia Zakochanych możecie przeczytać tutaj. Znajdziecie tam też przepis na tort walentynkowy. Dzisiaj moja kolejna propozycja na deser, który możemy przygotować w ekspresowym tempie w tym wyjątkowym dniu – walentynkowe serca.

W tym roku walentynki wypadają w środku tygodnia. Może być nam więc trudno wygospodarować czas na przygotowanie jakiegoś wyjątkowego deseru. Ten, który proponuję dzisiaj, zrobimy w kilka minut, jest to więc idealna opcja dla zabieganych zakochanych. Walentynkowe serca, to również dobry pomysł na prezent dla naszych bliskich. Oprócz tego, że smaczny, to jeszcze zdrowy, a przecież zdrowie ukochanych osób jest dla nas bardzo ważne.

Składniki jakich potrzebujemy (na około 5 – 7 serduszek):
– 10 suszonych daktyli
– ½ szklanki pestek dyni
– ½ szklanki orzechów nerkowca
– 3 łyżki nasion chia
– 1 łyżka kakao
– szczypta soli

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 – 15 minut. Po tym czasie odciskamy je z wody i wrzucamy do kielicha blendera razem z resztą składników. Jeśli chcecie żeby wasze serca były słodsze możecie dodać również dodatkowego słodu (np. syropu z agawy, według uznania). Wszystko dokładnie blendujemy. Jeśli masa wyjdzie nam zbyt sypka, możemy dodać łyżkę lub dwie wody, w której moczyły się daktyle. Masę wykładamy na deseczkę i wyrównujemy. Następnie wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Zostało nam już jedynie wyciąć serca foremką o takim kształcie.

walentynkowe serca
walentynkowe serca

Dodaj komentarz