Odżywianie

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Przepisów na pyszne przekąski nigdy za wiele. Idealnie sprawdzają się na imprezach, jako szybka przegryzka między zajęciami, czy na piknikach.

Jedną z moich ulubionych przekąsek są drożdżowe paszteciki z pieczarkami. Mogłabym jeść je codziennie. Są pyszne zarówno na ciepło jak i zimne. I, co dla mnie bardzo ważne, smakują też nieweganom.

Składniki na drożdżowe paszteciki z pieczarkami (około 12 szt.):
Ciasto:
– 20 g świeżych drożdży
– 2 szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżka cukru
– szczypta soli

Farsz:
– 1 cebula
– ½ kg pieczarek
– olej
– sól
– pieprz

W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy aż zrobią się płynne. Wsypujemy jedną szklankę mąki i odrobinę ciepłej wody. Wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (jeśli będzie zbyt mocno kleiło się do rąk, dodajmy więcej mąki, jeśli będzie bardzo suche, wlejmy jeszcze odrobinę ciepłej wody). Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotujemy farsz. Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy cebula będzie miała złoty kolor dodajemy pieczarki i dusimy wszystko do czasu aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec przyprawiamy farsz solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, na grubość około 5mm. Ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski o grubości około 10cm. Przy jednym z brzegów, na całej długości wykładamy farsz, następnie zawijamy ciasto w rulonik. Lekko spłaszczamy od góry i kroimy na mniejsze części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 25 – 30 minut (aż się lekko zarumienią), w 180 stopniach (opcja góra – dół).

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading