Odżywianie

Jagodowe smoothie bowl

jagodowe smoothie bowl

Niedzielny poranek to dla mnie wyjątkowa chwila. Często o tym wspominam. Uwielbiam moment, kiedy wstaję z łóżka i idę do kuchni, żeby przygotować śniadanie. Mogę w końcu zrobić coś eksperymentalnego albo wymagającego więcej czasu. Często jednak decyduję się na proste rozwiązania ale w nieco piękniejszej wersji. Bo o wiele przyjemniej jest rozpocząć dzień od posiłku, który już samym swoim wyglądem wprawia w dobry humor.

Stęskniona za latem postanowiłam skorzystać z zapasów jakie zrobiłam na czarną godzinę. Nauczona doświadczeniem sprzed lat, zamroziłam ulubione letnie owoce, aby móc użyć ich, kiedy przyjdzie zimowy kryzys. Dzisiaj moje zmęczenie zimą osiągnęło szczyt, więc aby przetrwać przygotowałam śniadanie z jagodami w roli głównej. Postawiłam na jagodowe smoothie bowl, które oprócz tego, że smakuje latem, to jeszcze przepięknie wygląda i ekspresowo wprawia nas w letni, wakacyjny nastrój.

Składniki jakich potrzebujemy:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 szklanka wody
– garść mrożonych jagód
– 1 średniej wielkości, dojrzały banan
– syrop z agawy
– ulubione dodatki do dekoracji

Kaszę jaglaną wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy około 20 minut, aż zmięknie. Po ugotowaniu, wrzucamy ją do kielicha blendera razem z jagodami i bananem, i blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosładzamy do smaku syropem z agawy. Jagodowe smoothie bowl podajmy ozdobione ulubionymi owocami i dodatkami, np. wiórkami kokosowymi albo orzechami.

jagodowe smoothie bowl

jagodowe smoothie bowl

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: