Odżywianie

Jabłka z masłem orzechowym

Jabłka z masłem orzechowym

Jeszcze do niedawna z niecierpliwością czekałam na Tłusty Czwartek. A kiedy nadchodził, zjadałam niezliczone ilości pączków z dziką różą, które uwielbiałam. Potrafiłam zjeść ich naprawdę sporo i bez takiej okazji. Jak więc mogłabym poprzestać na jednym czy dwóch w taki dzień, przecież „dzisiaj można”. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami, więc możemy pozwolić sobie na chwilę zapomnienia.

Na blogu jest już sporo całkiem zdrowych pyszności, które z powodzeniem mogą zastąpić kupne, smażone na starym oleju, często niestety napakowane niepotrzebnymi, chemicznymi dodatkami pączki i inne, pięknie wyglądające wypieki. Moje propozycje znajdziecie np. tutaj, czy tutaj. Nie mam nic przeciwko pączkom, szczególnie tym robionym w domu. Niestety jakość tych dostępnych w większości cukierni czy (o zgrozo!) marketów pozostawia wiele do życzenia. Swoją drogą, te ostatnie, z całego serca polecam wam omijać szerokim łukiem.

Dzisiaj jednak zamiast pączków, chciałabym pokazać wam sposób na dużo zdrowszą tłustoczwartkową, słodką przekąskę. Jabłka z masłem orzechowym, które skradły moje serce. Przepyszne, polskie jabłka, dobrej jakości masło orzechowe i ulubione dodatki. Proste składniki i niesamowicie smaczny efekt. Okazuje się, że można ten dzień przeżyć bez pączków

Składniki (na 1 porcję):
– 1 jabłko
– 2 łyżki masła orzechowego (min. 90% orzechów)
– garść pestek dyni
– 1 łyżka wiórków kokosowych

Jabłko kroimy w plastry i wydłubujemy z nich gniazda nasienne. Rozsmarowujemy masło orzechowe. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy pestki dyni i prażymy. Następnie jabłka z masłem orzechowym posypujemy uprażonymi już pestkami i wiórkami kokosowymi. Równie dobrze, zamiast pestek dyni i wiórków kokosowych możecie użyć innych pestek, orzechów lub np. żurawiny czy rodzynek.

Jabłka z masłem orzechowym

Jabłka z masłem orzechowym

Dodaj komentarz