Odżywianie

Krem daktylowy

Krem daktylowy

Nie wyobrażam sobie dnia bez zjedzenia czegoś słodkiego. Kiedy mówię komuś o tym jak bardzo uwielbiam słodycze i jak dużo ich jem, często słyszę, że to niemożliwe, bo przecież jestem taka szczupła. Więc może kluczem do szczupłej sylwetki jest właśnie jedzenie tego, na co mamy ochotę ale w zdrowej wersji?

Dzisiaj przygotowałam krem daktylowy, który jest świetnym zamiennikiem znanej nam wszystkim Nutelli, bo ona, wbrew pozorom nie musi być wcale niezdrowa. Co więcej możemy przygotować ją w kilka minut w domu, używając do tego zaledwie dwóch składników. Powstanie z nich cudowny, słodki krem daktylowy, który idealnie zastąpi miejsce typowej, sklepowej Nutelli.

Świetnie sprawdzi się na kanapkach, do naleśników czy gofrów ale ja najbardziej uwielbiam wyjadać go łyżeczką prosto ze słoiczka. Z podanych niżej proporcji wyjdzie cały słoiczek (taki jak na zdjęciu). Ja niestety nie mogłam się powstrzymać i krem w całości nie doczekał się zdjęć 🙂

Składniki jakich potrzebujemy żeby przygotować krem daktylowy, to:
– 1 ½ szklanki suszonych daktyli
– 2 łyżki kakao

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Dzięki temu trochę zmiękną i będzie nam dużo łatwiej je blendować. Po tym czasie odciskamy je z wody i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy kakao i blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Krem daktylowy

Krem daktylowy

Krem daktylowy

Krem daktylowy

Dodaj komentarz