Odżywianie

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Wielkanoc kojarzy nam się zazwyczaj z jajkami. To przede wszystkim one lądują w wielkanocnym koszyczku, to właśnie jajek używamy do dekoracji i to one królują na naszych stołach pod wieloma postaciami. Dzisiaj proponuję więc coś w jajecznym klimacie. Pasta bezjajeczna z ciecierzycy, chociaż jak sama nazwa mówi nie ma w sobie jajek, to smakuje i wygląda tak, jakby je miała.

Zupełnie nie brakuje mi smaku jajek ale przygotowałam coś, co w te święta pozwoli mi trochę poczuć się tak, jakbym je jadła razem z innymi. Pasta bezjajeczna z ciecierzycy pachnie i smakuje dokładnie jak ta, którą wielokrotnie przygotowywałam kiedyś z jajek. Jest przepyszna, zdrowa i niestety znika w ekspresowym tempie.

Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 łyżeczka musztardy
– 3 łyżki oleju lnianego
– ¾ łyżeczki kurkumy
– 1/3 łyżeczki czarnej soli himalajskiej (Kala Namak)
– czarny, świeżo mielony pieprz
– szczypiorek do podania

Ciecierzyce odcedzamy dokładnie z zalewy i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Jeśli nasza pasta jest zbyt sucha można dodać więcej oleju (ja użyłam lnianego ale myślę, że równie dobrze sprawdzi się oliwa z oliwek). Soli (która sprawi, że pasta będzie smakowała i pachniała jajecznie) i pieprzu dodajemy oczywiście według własnego uznania. Dokładnie wymieszaną pastą smarujemy pieczywo i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Dodaj komentarz