Odżywianie

Wegański majonez z fasoli

wegański majonez z fasoli

Do świąt już coraz bliżej i chociaż pogoda trochę się zepsuła, to radość z nadchodzących dni wcale nie maleje. W głowie powoli układam sobie menu na te świąteczne dni. Kilka dni temu na blogu dodałam przepis na pastę bezjajeczną z ciecierzycy (ten wpis możecie zobaczyć tutaj), ta pasta z pewnością pojawi się na moim śniadaniu wielkanocnym. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który może okazać się niezwykle potrzebny w najbliższych dniach.

Na wielkanocnym śniadaniu, w większości domów, tradycyjnie już, pojawi się sałatka jarzynowa. Ta najpopularniejsza wersja jest wegetariańska, wśród składników ma majonez i jajka. Ale w bardzo prosty sposób możemy ją zweganizować dodając wegański majonez z fasoli, a jajka po prostu pomijając. Jeśli dodamy soli Kala Namak (czarnej soli himalajskiej), to sałatka będzie miała wyczuwalny posmak jajka. Ta opcja będzie równie smaczna jak oryginalna ale przede wszystkim dużo, dużo zdrowsza!

Składniki jakich potrzebujemy, aby przygotować wegański majonez z fasoli (1 mały słoiczek):
– 1 ½ szklanki ugotowanej białej fasoli
– 1 łyżeczka musztardy
– 4 łyżki oleju (ja dodałam lniany ale myślę, że może być też oliwa z oliwek)
– 2 łyżki soku z cytryny
–  2 łyżki wody
– ½ łyżeczki czarnej soli himalajskiej (Kala Namak)

Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy aż do uzyskania bardzo gładkiej, kremowej konsystencji (jak majonez). W razie potrzeby, gdyby majonez był dla was zbyt gęsty, możecie dodać więcej wody lub jeszcze odrobinę oleju.

wegański majonez z fasoli

wegański majonez z fasoli

Dodaj komentarz