Odżywianie

Sos czosnkowo – pietruszkowy

  Sos czosnkowo - pietruszkowy

Mój majówkowy wyjazd do Parku Mużakowskiego, o którym więcej pisałam tutaj, był bardzo aktywny. Długie godziny spędzone na chodzeniu po parku, robieniu zdjęć i podziwianiu piękna tego miejsca sprawiły, że bardzo zgłodniałyśmy. Przygotowałam nam oczywiście zdrowe kulki mocy ale okazało się, że świeże powietrze bardzo zaostrzyło nasz apetyt.

W pobliskiej miejscowości otwarta była jedynie pizzeria. I to miejsce z pewnością na długo pozostanie w mojej pamięci. Zawsze do pizzy wybierałam sos pomidorowy, tym razem jednak postanowiłam zrobić wyjątek. W karcie znalazłam sos czosnkowo – pietruszkowy i skuszona nazwą, zamówiłam go.

Jak się okazało był to najpyszniejszy sos do pizzy jaki kiedykolwiek jadłam. Z pizzą komponował się idealnie, a ja już wiedziałam, że równie smaczne będą z nim sałatki, kanapki czy pieczone bagietki. Ponieważ sos w składzie miał zaledwie kilka składników, postanowiłam przygotować go w domu.

Oto jak przygotować sos czosnkowo – pietruszkowy w domu. Zrobienie go jest niezwykle proste a składniki są bardzo łatwo dostępne. Taki sos z pewnością urozmaici jeszcze niejedno nasze danie.

Składniki jakich potrzebujemy do przygotowania sosu:
– pęczek natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 szklanki oleju
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Pietruszkę dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy łodyżki i drobno siekamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy olej i bardzo dokładnie mieszamy. Sos najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy wszystko się ze sobą „przegryzie”.

Jeśli tak jak ja, zazwyczaj decydujecie się na znane sobie smaki, pamiętajcie, żeby chociaż czasami zrobić wyjątek. Może się okazać, że odkryjecie coś naprawdę cudownego!

Sos czosnkowo - pietruszkowy

sos czosnkowo – pietruszkowy

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie

Dodaj komentarz