Odżywianie

Jak blanszować migdały? – Mój sposób

Jak blanszować migdały? – Mój sposób

Migdały to bardzo cenne źródło składników odżywczych. Są więc niezwykle wartościowym produktem, który warto włączać do swojej codziennej diety. Oprócz tego, że zdrowe, są też bardzo smaczne. Zastosowanie migdałów jest ogromne. Możemy dodawać je do porannej owsianki, jaglanki, sałatek, ciast czy innych deserów ale równie dobrze możemy zjadać je same, traktując jako przekąskę pomiędzy posiłkami.

Czasami zdarza się, że w przepisie, który chcemy wypróbować, zaleca się użycie blanszowanych migdałów. Jeśli nie macie ich aktualnie w domu albo wolicie zaoszczędzić trochę pieniędzy (blanszowane migdały zazwyczaj są dużo droższe od zwykłych), to poniżej pokażę wam mój sprawdzony już sposób na to jak blanszować migdały. Wbrew pozorom nie trwa to długo, nawet jeśli mamy ich dużo, i nie jest to trudne.

Jak blanszować migdały? – Oto mój sposób

Potrzebować będziemy:
– migdały
– wrzącą wodę
– miseczkę

Migdały wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i ponownie zalewamy świeżą (również gorącą). Odstawiamy na kolejne 10 minut. Teraz wystarczy, że palcami mocno ściśniemy grubszą końcówkę migdała lub potrzemy go, a skórka sama odejdzie. Jeśli skórka będzie schodziła ciężko, można zalać migdały jeszcze raz i ponownie odstawić na kilka minut. Wtedy już na pewno z łatwością się jej pozbędziemy.

Jak blanszować migdały? – Mój sposób

Jak blanszować migdały? – Mój sposób

Jak blanszować migdały? – Mój sposób

Jak blanszować migdały? – Mój sposób

Jak blanszować migdały? – Mój sposób

Dodaj komentarz