Odżywianie

Sałatka z jarmużem i arbuzem

Sałatka z jarmużem i arbuzem

Mój dzisiejszy obiad to sałatka z jarmużem i arbuzem. Uwielbiam i jarmuż, i arbuza, dlatego połączyłam je w jedno danie. Skropiłam sokiem z limonki i oliwą z oliwek, przyprawiłam, i tyle. Zajęło mi to kilka minut a mogę się cieszyć smacznym i zdrowym posiłkiem. Na świeżym powietrzu, w towarzystwie śpiewu ptaków smakuje jeszcze lepiej.

Posiłki jedzone na świeżym powietrzu to ostatnio u mnie codzienność. Posiadanie ogrodu albo przynajmniej balkonu, to ogromne szczęście. Ja mam jedno i drugie, więc jestem podwójną szczęściarą. Aż głupio byłoby tego nie wykorzystać.

Wiosna i lato to czas sałatek. Dzięki nim świeże warzywa i owoce dostarczają nam dużo witamin, a my czujemy się lekko i mamy dużo energii. Na blogu jakiś czas temu opublikowałam przepis na jedną z moich ulubionych sałatek. Sałatkę z roszponki i czerwonej fasoli możecie zobaczyć tutaj. Dzisiaj sałatka z jarmużem i arbuzem.

Składniki jakich potrzebujemy do przygotowania dwóch porcji:
– duża garść jarmużu
– zielony ogórek
– kilka plasterków arbuza
– garść orzechów włoskich
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z limonki
– szczypta soli i pieprzu
– kilka listków mięty

Jarmuż dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy, wrzucamy do talerza. Arbuza (najlepiej z lodówki) kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Siekamy orzechy i posypujemy nimi sałatkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i świeżym sokiem z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem i przyozdabiamy listkami mięty.

Sałatka z jarmużem i arbuzem

Sałatka z jarmużem i arbuzem

Sałatka z jarmużem i arbuzem

Sałatka z jarmużem i arbuzem

Dodaj komentarz