Odżywianie

Budyń jaglano – kokosowy z truskawkami

Budyń jaglano – kokosowy z truskawkami

Nareszcie rozpoczął się sezon na truskawki. Czekałam na ten czas od zeszłego roku i cieszę się, że nareszcie nadszedł. Za to chyba właśnie uwielbiam czerwiec najbardziej. Na każdym kroku spotkać można stragany z truskawkami a przechodząc obok nich czuć ich przepiękny zapach. Pyszne, słodkie truskawki mogłabym jeść codziennie. I chociaż w dzisiejszych czasach, w sklepach dostępne są niemal przez cały rok, to jednak nigdy nie smakują tak dobrze, jak te polskie, właśnie teraz, w sezonie.

Truskawki najbardziej smakują mi takie prosto z krzaczka. Lubię jednak czasami zjeść je w innej formie. Dzisiaj przygotowałam budyń jaglano – kokosowy z truskawkami. To świetna propozycja na deser. Właściwości kaszy jaglanej są wręcz niezliczone a w połączeniu z truskawkami smakuje nieziemsko. Przygotowanie takiego deseru nie potrwa długo, a my będziemy mogli cieszyć się smacznym i przede wszystkim zdrowym deserem.

Składniki na budyń jaglano – kokosowy z truskawkami (na 2 porcje):
– ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
– 1 1/4 szklanki wody
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 ½ szklanki truskawek
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą, najlepiej gorącą wodą a następnie gotujemy. Wiórki kokosowe mielimy na drobny puszek (im dłużej tym lepiej) i dodajemy do nich ugotowaną kaszę jaglaną. Całość bardzo dokładnie miksujemy i przekładamy do miseczek albo kieliszków. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy razem z cukrem tak aby truskawkowy mus nie był jednolity i gładki ale aby były w nim wciąż wyczuwalne kawałki owoców. Wylewamy go na budyń i gotowe. Całość można schłodzić w lodówce, dzięki temu nasz deser będzie się świetnie nadawał na upalny dzień.

Budyń jaglano – kokosowy z truskawkami

Budyń jaglano – kokosowy z truskawkami

Budyń jaglano – kokosowy z truskawkami

Budyń jaglano – kokosowy z truskawkami

Po więcej zdjęć zapraszam was na mój Instagram

Dodaj komentarz