Odżywianie

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Pogoda w ostatnich dniach jest wręcz idealna na piknik. Ma się co prawda na chwilę nieco popsuć ale korzystajmy  z okazji, że póki co jest pięknie. Pakujmy koc, coś do picia (polecam lemoniadę z miętą i limonką – jak ją zrobić zobaczycie tutaj) i oczywiście przekąski. Zabierzmy bliskich i ruszajmy za miasto, nad jezioro lub pobliską łąkę aby spędzić ten dzień wśród przyrody w miłym towarzystwie.

Na piknikową przekąskę polecam paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Szybko się je robi i wychodzą za każdym razem. Dobrze smakują zarówno na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno, co czyni je idealnymi właśnie do piknikowego kosza. Uwaga! Bardzo szybko znikają!

Składniki (na około 11 szt.):
– 1 ciasto francuskie
– 200g pieczarek
– 1 cebula
– olej
– sól, pieprz, papryka słodka

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Kiedy się zezłoci dodajemy dokładnie oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Dusimy do czasu aż woda z pieczarek wyparuje. W międzyczasie przyprawiamy według uznania solą, pieprzem i czerwoną, słodką papryką. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy z nich kilka w miarę równych prostokątów (ja przecięłam wzdłuż na pół a następnie na mniejsze kawałki). Farsz z pieczarek wykładamy na ciasto i sklejamy jego boki tak, aby powstał kwadracik (można pomóc sobie widelcem). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (opcja góra – dół) i pieczemy 10 – 15 minut, do czasu aż ciasto się zarumieni. Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami gotowe!

paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie

Dodaj komentarz