Odżywianie

Wegańskie jagodzianki

wegańskie jagodzianki

Truskawki na chwilę ustąpiły miejsca jagodom, które od niedawna kupić można niemal na każdym kroku. Od dawna już chodziły za mną jagodzianki, dlatego postanowiłam zrobić wegańskie jagodzianki w domu.

Okazało się, że nie jest to takie trudne, a co najważniejsze są bardzo smaczne i zajadają się nimi wszyscy domownicy. Można spakować je do piknikowego kosza i zabrać nad jezioro lub pobliską polanę. Takie wegańskie jagodzianki będą idealną przekąską na pikniku na świeżym powietrzu.

Składniki (na około 25 małych jagodzianek):
Ciasto:
– 50g drożdży
– 3 szklanki mąki (około ½ kg)
– 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (ja dodałam ryżowego)
– ¼ szklanki cukru trzcinowego
– 1/3 szklanki oleju
– szczypta soli

Nadzienie jagodowe:
– 1 – 1 ½ szklanki jagód
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Lukier:
– cukier puder
– sok z cytryny

W misce rozkruszamy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy szklankę mąki, pół szklanki mleka i mieszamy. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże podrosną. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (podobno im dłużej tym lepiej). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż drożdże ponownie wyrosną.

W tym czasie możemy przygotować nadzienie jagodowe. Wystarczy po prostu dokładnie wymieszać jagody z cukrem.
Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1cm. Wykrawamy z ciasta krążki (ja użyłam do tego zwykłej szklanki), a następnie na każdy krążek wykładamy jagody. Sklejamy ciasto i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy wszystkie jagodzianki będą gotowe, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (opcja góra – dół), na 15 – 20 minut.
Po upieczeniu, kiedy jagodzianki trochę ostygną, przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i polewamy nim jagodzianki.

Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie

2 komentarze

  • Reply

    Monika

    1 kwietnia 2018

    Pieknie wyglądają

    • Reply

      Iwona

      3 kwietnia 2018

      Dziękuję 🙂
      Pozdrawiam serdecznie!
      Iwona

Dodaj komentarz