Odżywianie

Pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami

pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami

Dzisiejszy przepis to połączenie trzech produktów, które wprost uwielbiam – truskawek, kokosa i nasion chia. O tym, że nasiona chia mają wiele cennych wartości odżywczych już tutaj wspominałam. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to koniecznie nadróbcie zaległości. Na blogu pojawiły się już wcześniej moje propozycje na ich przygotowanie, znajdziecie je tutaj i tutaj.

Nasiona chia są niesamowite, bo przyjmują smak tego, z czym je połączymy. Możemy więc za każdym razem, jedząc je, cieszyć się innym smakiem. Pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami, to moja dzisiejsza propozycja na śniadanie albo deser, szczególnie w upalne dni, których ostatnio u nas coraz więcej.

Składniki (na 1 porcję):
– 1 szklanka mleczka kokosowego
– 3 łyżki nasion chia
– 1 szklanka truskawek

Nasionka chia zalewamy mlekiem i wstawimy do lodówki (najlepiej na całą noc ale jeśli nie mamy tyle czasu to przynajmniej na trzy godziny). Warto przemieszać je po około 30 minutach, żeby nie zrobiły się grudki. Wyjmujemy z lodówki, a następnie blendujemy truskawki (nie muszą być zblendowane bardzo dokładnie), jeśli są mało słodkie, można dosypać troszeczkę cukru. Wylewamy truskawkowy sosik na pudding chia i gotowe. Pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami, to połączenie idealne, zresztą, sami spróbujcie.

Pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami

Pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami

Pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie

Dodaj komentarz