Nie ma nic lepszego w upalny dzień od zimnych lodów. Latem chciałoby się je jeść codziennie, bo cudownie chłodzą i przynoszą ulgę kiedy z nieba leje się żar.
Nie przepadam za tradycyjnymi lodami, dostępnymi w sklepach czy budkach, które spotkać można na każdym kroku. Coraz częściej, na szczęście, można w nich już kupić zdrowszą, w pełni roślinną wersję ale jeśli nie chce nam się iść na lody na miasto, możemy bardzo łatwo przygotować je w domowym zaciszu.
Na blogu jest już podstawowy przepis na lody jakie przygotowuję sama w domu (możecie go zobaczyć tutaj). Dzisiaj wzbogacam je o smak mięty. Wegańskie lody miętowe z pewnością smakowały będą wielbicielom naturalnych smaków.
Składniki (na 1 dużą porcję):
– 2 dojrzałe banany
– 3 garści listków świeżej mięty
– 1 łyżka soku z cytryny
Banany kroimy w plasterki (około 0,5 – 1 cm), skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku, najlepiej na całą noc (po kilku godzinach warto je przemieszać, żeby nie skleiły się w jedną bryłę). Listki mięty również wkładamy do zamrażalnika, im wystarczy kilkadziesiąt minut. Zamrożone banany i listki mięty wkładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej, lodowej konsystencji. Im dłużej będziemy blendować tym bardziej puszyste będą nasze lody.
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram