Odżywianie

Wegańskie lody miętowe

Wegańskie lody miętowe

Nie ma nic lepszego w upalny dzień od zimnych lodów. Latem chciałoby się je jeść codziennie, bo cudownie chłodzą i przynoszą ulgę kiedy z nieba leje się żar.

Nie przepadam za tradycyjnymi lodami, dostępnymi w sklepach czy budkach, które spotkać można na każdym kroku. Coraz częściej, na szczęście, można w nich już kupić zdrowszą, w pełni roślinną wersję ale jeśli nie chce nam się iść na lody na miasto, możemy bardzo łatwo przygotować je w domowym zaciszu.

Na blogu jest już podstawowy przepis na lody jakie przygotowuję sama w domu (możecie go zobaczyć tutaj). Dzisiaj wzbogacam je o smak mięty. Wegańskie lody miętowe z pewnością smakowały będą wielbicielom naturalnych smaków.

Składniki (na 1 dużą porcję):
– 2 dojrzałe banany
– 3 garści listków świeżej mięty
– 1 łyżka soku z cytryny

Banany kroimy w plasterki (około 0,5 – 1 cm), skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku, najlepiej na całą noc (po kilku godzinach warto je przemieszać, żeby nie skleiły się w jedną bryłę). Listki mięty również wkładamy do zamrażalnika, im wystarczy kilkadziesiąt minut. Zamrożone banany i listki mięty wkładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej, lodowej konsystencji. Im dłużej będziemy blendować tym bardziej puszyste będą nasze lody.

Wegańskie lody miętowe

wegańskie lody miętowe

Wegańskie lody miętowe

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram

Dodaj komentarz