Odżywianie

Jak zrobić mleko ryżowe w domu? – Mój sposób

  jak zrobić mleko ryżowe w domu?

Uwielbiam mleka roślinne. Urozmaicają moją poranną owsiankę i są jednym ze składników koktajli, które przygotowuję właściwie codziennie. Te łatwo dostępne w sklepie niestety niemal zawsze posiadają dodatki, których staram się unikać w swojej diecie. Dlatego mleko roślinne zazwyczaj przygotowuję sama w domu.

Na blogu pokazywałam Wam już jak robię mleko owsiane (mój sposób możecie zobaczyć tutaj) oraz mleko kokosowe (tutaj znajdziecie mój przepis). Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić mleko ryżowe w domu.

Chociaż przygotowanie mleka w domu jest czasochłonne i zazwyczaj trwa u mnie naprawdę długo, to i tak z niego nie zrezygnuję. Smak domowego mleka często różni się od tego, które możemy kupić w sklepie. Jeśli nie trafimy na dobre jakościowo, nie zawierające chemicznych dodatków, to łatwo możemy się do niego zrazić. A szkoda.

Składniki (na 1,25l mleka):
– 1 szklanka brązowego ryżu
– 2 l wody
– szczypta soli lub cukru

Jak zrobić mleko ryżowe w domu? Wodę doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i gotujemy 1 godzinę. Następnie ryż blendujemy bardzo dokładnie a potem przecedzamy go przez sitko lub gazę oddzielając płyn od pulpy ryżowej. Mleko, bez obaw, że się zepsuje, możemy przechowywać w lodówce 2 – 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

jak zrobić mleko ryżowe w domu

jak zrobić mleko ryżowe w domu

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie

Dodaj komentarz