Odżywianie

Warzywne szaszłyki – wegański grill

warzywne szaszłyki

Zbliża się weekend. Pogoda ma być przepiękna więc zapewne większość z nas najbliższe wieczory spędzać będzie z bliskimi, rodziną i znajomymi, na świeżym powietrzu, zajadając się pysznościami przygotowanymi na tę okazję.

Sezon grillowy wcale nie musi nam się kojarzyć jedynie z kiełbasą, karkówką czy boczkiem. Zastąpienie ich warzywami może okazać się dla nas miłym zaskoczeniem. Dlatego jeśli do tej pory na ruszt kładliście jedynie mięso, to polecam spróbować grillowanych warzyw. Warzywne szaszłyki to podstawa wegańskiego grillowania. W połączeniu z sosem czosnkowo – pietruszkowym z tego przepisu smakują wyśmienicie. Do tego grillowana bagietka i jesteśmy w raju.

Składniki, jakich użyłam do przygotowania szaszłyków:
– cukinia
– cebula
– papryka czerwona
– papryka biała
– pieczarki
– zioła prowansalskie
– papryka ostra
– pieprz
– granulowany czosnek
– odrobina oleju

Warzyw szykujemy dowolną ilość, zależy ona od ilości szaszłyków jakie chcemy przygotować. Ja dodałam te warzywa, które moim zdaniem najlepiej smakują grillowane. Wy możecie dodać oczywiście też inne, takie jakie lubicie. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w sporą kostkę. W jednym naczyniu mieszamy razem z olejem i przyprawami i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy do czasu aż warzywa będą miękkie.

warzywne szaszłyki

warzywne szaszłyki

warzywne szaszłyki

warzywne szaszłyki

warzywne szaszłyki

warzywne szaszłyki

warzywne szaszłyki

Po więcej zdjęć zapraszam was na mój profil na Instagramie

Dodaj komentarz