Lifestyle, Odżywianie

2 urodziny bloga – 3 rzeczy, których nauczyło mnie blogowanie i tort czekoladowy

2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu opublikowałam pierwszy wpis na moim blogu. Nie mogę uwierzyć, jak szybko minął ten czas. Te kilkanaście miesięcy to dla mnie wspaniała przygoda, która mam nadzieję wciąż będzie trwała.

Blogowanie nauczyło mnie wielu rzeczy. Są wśród nich jednak 3 takie umiejętności, które pomagają mi w codziennym życiu:
1. Planowanie – kiedy zaczęłam planować wpisy, jakie pojawiać się będą na blogu na najbliższe tygodnie, zauważyłam, że praca nad blogiem stała się uporządkowana a ja przestałam się stresować, że na blogu nic się nie pojawi. Później zaczęłam planować też realizację innych obowiązków. Ten dobry nawyk sprawił, że jestem dużo spokojniejsza, bo wiem, co i kiedy mam zrobić.

2. Pisanie – pisanie tekstów na bloga na początku mojej przygody z blogowaniem sprawiało mi ogromną trudność. Nie potrafiłam ubrać swoich myśli w słowa. Z każdym kolejnym wpisem zauważałam, że przychodzi mi to dużo łatwiej. Dzisiejszy wpis jest już 139 na tym blogu. Taki trening w pisaniu pomógł mi bez problemu napisać pracę licencjacką, a teraz z łatwością pisać magisterską.

3. Organizacja czasu – pogodzenie studiów, pracy i codziennych obowiązków w domu z prowadzeniem bloga to spore wyzwanie. Musiałam więc zacząć tak organizować sobie czas, żeby zdążyć ze wszystkim. Staram się tak organizować sobie dzień/tydzień, żeby mieć czas na bloga, studia, dla rodziny, znajomych i oczywiście samej siebie. Nie zawsze mi się to udaje ale przecież wciąż się uczę 🙂

Żeby uczcić 2 urodziny bloga, przygotowałam tort. Ciasto zrobiłam z tego przepisu, ale zamiast polewy zrobiłam masę.

Składniki na czekoladową masę do tortu:
– 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 1/2 łyżki kakao
– 4 łyżki syropu z agawy
– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 szklanki wody

Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy opłukaną kaszę jaglaną i gotujemy do czasu aż będzie miękka i zacznie się trochę rozpadać. Po ugotowaniu kaszy wrzucamy ją do kielicha blendera razem z resztą składników. W razie potrzeby można dosłodzić. Blendujemy bardzo dokładnie, do czasu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Ciasto przepoławiamy i wykładamy na spód tortu połowę masy. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy. Resztę masy wykładamy na wierzch i boki. Całość przyozdabiamy ulubionymi owocami.

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

2 urodziny bloga

Dodaj komentarz