Odżywianie

Sałatka z kaszą jaglaną i granatem

Sałatka z kaszą jaglaną i granatem

Jesień w tym roku nas mocno rozpieszcza, jest przepiękna i wyjątkowo ciepła. Moje październikowe menu zazwyczaj przepełnione było rozgrzewającymi daniami. Teraz rozgrzewają promienie słońca i korzystam z nich ile tylko mogę.

Tak piękna pogoda sprawia, że rzadko ostatnio mam ochotę na gorące dania, dlatego wciąż zajadam się sałatkami i tworzę kolejne kompozycje. Sałatka z kaszą jaglaną i granatem powstała całkiem przypadkiem. Miałam ochotę na coś, co dostarczy mi witamin i nie sprawi, że będę się czuła ciężko. Chciałam zjeść lekki i zdrowy posiłek. Sałatki to idealne rozwiązanie w takich sytuacjach.

Składniki (na 2 porcje):
– 2 garści szpinaku
– 1/4 szklanki kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki wody
– 1 mała papryka
– 1/2 granatu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki ulubionych ziół
– sól i pieprz

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do wrzącej wody. Gotujemy do czasu aż kasza zrobi się miękka ale wciąż będzie sypka. W naczyniu wykładamy dokładnie umyty szpinak, posypujemy ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy pokrojoną w małe paseczki paprykę i pestki granatu. Oliwę z oliwek, sok z cytryny i posiekany czosnek dokładnie mieszamy z przyprawami. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.

Sałatka z kaszą jaglaną i granatem

Sałatka z kaszą jaglaną i granatem

Sałatka z kaszą jaglaną i granatem

Po więcej zdjęć zapraszam was na mój profil na Instagramie.

Dodaj komentarz