Odżywianie

Domowy burger z tofu

Domowy burger z tofu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam wegańskiego burgera, wiedziałam, że zrobię swoją wersję w domu. Dzisiaj znalazłam chwilę i postanowiłam spróbować. I oto jest, mój pierwszy wegański burger z tofu.

Nie opanowałam jeszcze sztuki robienia wegańskich kotletów, dlatego postawiłam na tofu. Zamarynowałam je i usmażyłam. Połączyłam z ulubionym guacamole, warzywami i świeżą bułką. Zniknął tuż po tym jak skończyłam robić zdjęcia, co okazało się ogromnym wyzwaniem.

Składniki (na 1 porcję):
– 1/2 kostki tofu naturalnego (przekrojonego wzdłuż)
– bułka
– 1/2 awokado
– sok z cytryny
– ulubiona sałata
– kiełki
– 2 plastry pomidora
– 1 łyżka sosu sojowego (ja użyłam ciemnego)
– 1-2 łyżki oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– pieprz i sól

Przygotowanie burgera rozpoczynamy od zrobienia marynaty do tofu. Sos sojowy, olej, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wędzoną paprykę i pieprz mieszamy bardzo dokładnie w misce. Wkładamy tofu i przekładamy tak, aby z każdej strony pokryte było marynatą. Odstawiamy na min. 2 godziny. Kiedy tofu przejdzie marynatą, smażymy je z każdej strony na rozgrzanej patelni.

Z awokado, soku z cytryny, ząbka czosnku i przypraw robimy guacamole, którego użyjemy jako sosu. Ja zrobiłam guacamole z tego przepisu, pominęłam jedynie natkę pietruszki. Na bułkę wykładamy warstwami sos, warzywa i tofu, i gotowe!

Domowy burger z tofu

Domowy burger z tofu

Domowy burger z tofu

Domowy burger z tofu

Domowy burger z tofu

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.

Dodaj komentarz