Odżywianie

Czerwona fasola w sosie pomidorowym z makaronem

Czerwona fasola w sosie pomidorowym z makaronem

Dzisiaj mam dla was przepis na jedno z pierwszych dań, jakie zrobiłam po przejściu na dietę roślinną. Czerwona fasola w sosie pomidorowym z makaronem skradła moje serce od pierwszego kęsa.

To naprawdę proste danie, które bardzo trudno jest zepsuć. Za pomocą przypraw możemy zmieniać jego smak do woli, na ostrzejszy i bardziej wyrazisty lub nieco łagodniejszy. Ja składniki i proporcje zmieniałam już wiele razy. W tej wersji najbardziej mi smakuje to danie i już od dłuższego czasu przyrządzam je zgodnie z tym przepisem.

Składniki (na 4 porcje):
– 1 puszka czerwonej fasoli (lub 1 1/2 szklanki ugotowanej)
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– olej
– 1 łyżeczka ulubionych ziół
– 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
– 3/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– 1 liść laurowy
– 2 ziela angielskie
– sól i pieprz czarny
– makaron (ja użyłam penne)

Rozgrzewamy olej i podsmażamy, do czasu aż się zeszkli, drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dusimy przez chwilę. Wrzucamy czerwoną fasolę i zalewamy passatą pomidorową. Całość mieszamy i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy makaron. Możemy go później wymieszać z fasolą i sosem, lub po prostu polać. Ja lubię jeszcze przyozdobić to danie świeżą natką pietruszki.

Czerwona fasola w sosie pomidorowym z makaronem

Czerwona fasola w sosie pomidorowym z makaronem

Czerwona fasola w sosie pomidorowym z makaronem

Czerwona fasola w sosie pomidorowym z makaronem

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.

2 komentarze

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading