Wigilijny barszcz na zakwasie to absolutnie potrawa nr 1 na świątecznym stole w moim domu. Bez niego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Z domowymi uszkami smakuje wybornie. Ja zazwyczaj popijam go przez całą kolację ciesząc się jego smakiem, bo w ten wieczór jest wyjątkowy.
Przepis stworzyłam razem z moją Rodziną. Każdy dodał coś od siebie, ja spisałam, ugotowałam, spróbowałam i dzielę się z Wami.
Składniki (na około 1 l barszczu):
– 1/2 małego selera
– 1 pietruszka
– 1/2 małego pora
– 1 marchewka
– 1,25l wody
– 5 kawałków kiszonego buraka
– 1 szklanka zakwasu z buraka
– 5 suszonych grzybów
– 2 ziela angielskie
– 1 liść laurowy
– sok z cytryny
– pieprz ziołowy
– pieprz czarny
– sól
Seler, pietruszkę, por i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W tym czasie grzyby zalewamy wodą i pod koniec gotowania wrzucamy do bulionu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy kiszone buraki i zakwas (z tego przepisu). Gotujemy kilka minut (barszcz nie powinien się zagotować). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ja najbardziej lubię go pić, dlatego przelewam go przez sitko do kubka, pozbywając się kawałków warzyw.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.