Odżywianie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie to absolutnie potrawa nr 1 na świątecznym stole w moim domu. Bez niego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Z domowymi uszkami smakuje wybornie. Ja zazwyczaj popijam go przez całą kolację ciesząc się jego smakiem, bo w ten wieczór jest wyjątkowy.

Przepis stworzyłam razem z moją Rodziną. Każdy dodał coś od siebie, ja spisałam, ugotowałam, spróbowałam i dzielę się z Wami.

Składniki (na około 1 l barszczu):
– 1/2 małego selera
– 1 pietruszka
– 1/2 małego pora
– 1 marchewka
– 1,25l wody
– 5 kawałków kiszonego buraka
– 1 szklanka zakwasu z buraka
– 5 suszonych grzybów
– 2 ziela angielskie
– 1 liść laurowy
– sok z cytryny
– pieprz ziołowy
– pieprz czarny
– sól

Seler, pietruszkę, por i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W tym czasie grzyby zalewamy wodą i pod koniec gotowania wrzucamy do bulionu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy kiszone buraki i zakwas (z tego przepisu). Gotujemy kilka minut (barszcz nie powinien się zagotować). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ja najbardziej lubię go pić, dlatego przelewam go przez sitko do kubka, pozbywając się kawałków warzyw.

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.

Dodaj komentarz