Odżywianie

Kanapka z tofucznicą

Kanapka z tofucznicą

Szykując jedzenie na uczelnię stawiam przede wszystkim na szybkie i nieskomplikowane rozwiązania. Wolę, żeby to, co zabieram ze sobą na zajęcia było świeże, dlatego nie przygotowuję jedzenia dzień wcześniej, a tuż przed wyjściem z domu. Rano jednak, rzadko kiedy mam czas, żeby gotować wymyślne dania. Dlatego najczęściej w moim lunch boxie między innymi, zdrowymi przekąskami, lądują rozmaite kanapki.

Pomysłów na kanapki jest mnóstwo, dlatego nie nie musimy obawiać się, że nam się znudzą. Każdego dnia możemy przygotować inne, pełne cennych wartości odżywczych i witamin kanapki. Kanapka z tofucznicą to jedna z najczęściej przygotowywanych przeze mnie kanapek. Wystarczy jedna, żebym nasyciła się na długie godziny. A ponieważ tofu kocham miłością bezwarunkową i mogłabym jeść je codziennie, to nic dziwnego, że ta kanapka stała się moją ulubioną.

Składniki jakich potrzebujemy (na 2 porcje):
– 1 kostka tofu naturalnego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– sól czarna (Kala Namak)
– świeżo mielony pieprz
– 2 bułki (u mnie półbagietki)
– 1/2 czerwonej papryki
– garstka posiekanego szczypioru
– garstka sałaty (u mnie szpinak)
– 2 plasterki awokado

Tofucznicę przygotowuję z tego przepisu. Następnie bułkę smaruję awokado, układam liście szpinaku i wykładam tofucznicę. Na wierzch układam pokrojoną paprykę i posypuję szczypiorkiem.

Kanapka z tofucznicą

Kanapka z tofucznicą

Kanapka z tofucznicą

Kanapka z tofucznicą

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.

Dodaj komentarz