Odżywianie

Grzane wino

Grzane wino

Zimowe wieczory bywają u mnie zazwyczaj bardzo leniwe. Lubię po prostu usiąść na kanapie z książką, pod ciepłym kocem i przez długie godziny się relaksować. Czasami do tego zestawu dodaję kubek ciepłej herbaty, a czasami grzane wino. Zapalam świeczkę, a wieczór staje się bardziej wyjątkowy niż na co dzień i jest znacznie przyjemniejszy.

Nie piję alkoholu zbyt często, pozwalam sobie na niego raczej tylko okazjonalnie. Nie czuję się najlepiej po alkoholu, dlatego rzadko po niego sięgam. Jednak od czasu do czasu odrobina wina może okazać się naprawdę dobrym pomysłem, szczególnie w zimowy, chłodny wieczór. Jeśli na dodatek będzie gorące, a zapach goździków i pomarańczy będzie unosił się nad parującym kubkiem, to na pewno chłodny, zimowy klimat nieco się ociepli. Poniżej dzielę się z Wami moim przepisem na grzane wino. To mój sprawdzony sposób na jego przygotowanie. Ale zachęcam Was do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego połączenia.

Składniki:
– 1/2 l ulubionego czerwonego wina (ja używam słodkiego)
– 1/2 pomarańczy
– 5 – 7 goździków
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Wkładamy w nie goździki. Wino gotujemy razem z resztą składników pilnując, żeby się nie zagotowało. Tuż przed zagotowaniem ściągamy wino z ognia.

Życzę Wam cudownego, niedzielnego wieczoru!

Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.

Dodaj komentarz