Dziś tłusty czwartek. Z tej okazji postanowiłam przygotować dla was prosty przepis na wegańskie pączki. Robiłam je pierwszy raz i nie wiedziałam co mi wyjdzie ale moim domownikom bardzo smakowały. Dlatego przepisem dzielę się z Wami.
Kiedy byłam mała pączkami można mnie było przekupić. Byłam w stanie dla nich zrobić naprawdę wiele. Dzisiaj rzadko po nie sięgam, bo te dostępne w piekarniach, choć są bardzo smaczne, to dla mnie są zdecydowanie zbyt słodkie.
Składniki (na około 13 pączków):
– 1/2 kg mąki
– 50 g świeżych drożdży
– 2 łyżeczki cukru
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 1 łyżka spirytusu
– olej do smażenia
– marmolada
– cukier puder
Drożdże rozdrabniamy w misce, wsypujemy cukier, dodajemy odrobinę wody i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Następnie wsypujemy mąkę, dolewamy resztę wody i łączymy ze sobą. Pod koniec mieszania dodajemy roztopiony olej kokosowy i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy je na stolnicę, wlewamy spirytus i ponownie ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na jeden kawałek ciasta układamy marmoladę, zakrywamy drugim i dokładnie zlepiamy. Olej rozgrzewamy bardzo mocno. Smażymy pączki kilka minut na jednej stronie aż się zarumienią.
Więcej zdjęć znajdziecie na moim profilu na Instagramie.
2 komentarze
Zielona Utopia
Ooo, genialny przepis. 🙂
Iwona
Dziękuję 🙂