Zazwyczaj na śniadanie jem owsiankę. To takie śniadanie, które nie może się nie udać. Zawsze mam więc pewność, że zjem smacznie i zdrowo. Jednak kiedy mam rano nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania, lubię trochę poeksperymentować. Uwielbiam proste przepisy. Kilka składników, chwila pracy i smaczne danie gotowe.
Dzisiaj przygotowałam przepyszny budyń jaglany. Podałam go z jagodami, dzięki którym przywołałam wiele letnich wspomnień. Takie śniadanie dało mi energię na cały poranek.
Składniki (na dwie mniejsze lub jedną większą porcję):
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej nieprażonej
– 1 szklanka wody
– 1 dojrzały banan
– dżem/konfitury/świeże owoce
Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w szklance wody do miękkości. Kiedy kasza będzie ugotowana, przekładamy ją do kielicha blendera i razem z bardzo dojrzałym bananem blendujemy na gładką masę. Im słabsza moc blendera, tym dłużej to będzie trwało ale warto być cierpliwym i blendować do czasu aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Przekładamy do miseczki. Ja budyń podałam z jagodami w cukrze, które latem zrobiła moja Mama ale świetnie smakuje również ze świeżymi owocami czy domową konfiturą. Słodyczy budyniowi nadaje dojrzały banan jeśli jednak wolelibyście aby był jeszcze słodszy dodajcie odrobinę ulubionego słodu np. syrop z agawy lub cukier kokosowy.
Zapraszam Was do obserwowania mojego profilu na Instagramie.
4 komentarze
Sylwia
Czy budyń można zrobić dzień wcześniej i dac go na noc do lodówki? Czy straci wtedy na smaku?
Iwona
Zawsze zjadam go od razu, chwilę po przygotowaniu. Myślę, że smak może się trochę zmienić ale pewnie nie aż tak bardzo, żeby budyń był niedobry 🙂
Zielona Utopia
Ale pyszności! 🙂
Iwona
Dziękuję za komentarz 🙂 Budyń naprawdę jest pyszny 🙂