Dzisiaj Dzień Kobiet. Z tej okazji przygotowałam dla Was zdrowy deser – czekoladowy tofurnik. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu będziecie miały więcej czasu na przyjemności. A zdrowy kawałek ciasta, mam nadzieję, że jeszcze bardziej umili Wam ten dzień.
Składniki (na foremkę o średnicy 18 cm):
Spód:
– 20 sztuk suszonych daktyli (namoczonych we wrzątku przez około 15 minut)
– 1 czubata łyżka surowego kakao
– 3/4 szklanki pestek dyni
– 1/3 szklanki migdałów
– 2 łyżki nasion chia
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 łyżka soku z cytryny
Masa:
– 2 kostki tofu naturalnego (400g)
– 8 łyżek syropu z agawy
– 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– 5 łyżek surowego kakao
Do polania:
– kilka kostek gorzkiej czekolady
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
Składniki na spód wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy aż wszystkie się ze sobą dokładnie połączą. Masa na spód ma być klejąca. Wykładamy na foremkę i dociskamy. Spód wkładamy do lodówki i bierzemy się za przygotowanie masy. Tofu odciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy razem z resztą składników do kielicha blendera. Blendujemy bardzo dokładnie do czasu aż masa będzie gładka. Jeśli jest za mało słodka można dodać więcej syropu z agawy. Masę wykładamy na spód ciasta i wyrównujemy. Wkładamy ponownie do lodówki. Kiedy ciasto trochę stężeje, polewamy je czekoladą rozpuszczoną razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój Instagram 🙂