Odżywianie

Czekoladowy tofurnik na Dzień Kobiet

Czekoladowy tofurnik na Dzień Kobiet

Dzisiaj Dzień Kobiet. Z tej okazji przygotowałam dla Was zdrowy deser – czekoladowy tofurnik. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu będziecie miały więcej czasu na przyjemności. A zdrowy kawałek ciasta, mam nadzieję, że jeszcze bardziej umili Wam ten dzień.

Składniki (na foremkę o średnicy 18 cm):
Spód:
– 20 sztuk suszonych daktyli (namoczonych we wrzątku przez około 15 minut)
– 1 czubata łyżka surowego kakao
– 3/4 szklanki pestek dyni
– 1/3 szklanki migdałów
– 2 łyżki nasion chia
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 łyżka soku z cytryny

Masa:
– 2 kostki tofu naturalnego (400g)
– 8 łyżek syropu z agawy
– 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– 5 łyżek surowego kakao

Do polania:
– kilka kostek gorzkiej czekolady
– 2 łyżeczki oleju kokosowego

Składniki na spód wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy aż wszystkie się ze sobą dokładnie połączą. Masa na spód ma być klejąca. Wykładamy na foremkę i dociskamy. Spód wkładamy do lodówki i bierzemy się za przygotowanie masy. Tofu odciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy razem z resztą składników do kielicha blendera. Blendujemy bardzo dokładnie do czasu aż masa będzie gładka. Jeśli jest za mało słodka można dodać więcej syropu z agawy. Masę wykładamy na spód ciasta i wyrównujemy. Wkładamy ponownie do lodówki. Kiedy ciasto trochę stężeje, polewamy je czekoladą rozpuszczoną razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.

Czekoladowy tofurnik na Dzień Kobiet

Czekoladowy tofurnik na Dzień Kobiet

Czekoladowy tofurnik na Dzień Kobiet

Czekoladowy tofurnik na Dzień Kobiet

Czekoladowy tofurnik na Dzień Kobiet

Po więcej zdjęć zapraszam na mój Instagram 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: