Odżywianie

Koktajl z trzonu brokuła, gruszki, ananasa i jabłka

Koktajl z trzonu brokuła, gruszki, ananasa i jabłka

Moje początki z samodzielnym komponowaniem koktajli były bardzo ostrożne. Zazwyczaj były owocowe, nie dodawałam do nich nawet warzyw, bo bałam się, że zdominują smak i nie będą dobre. Potem spróbowałam zielonych warzyw liściastych i okazały się strzałem w dziesiątkę, bo w koktajlach smakują naprawdę świetnie. Teraz natomiast eksperymentuje z innymi warzywami, tymi, o których nigdy wcześniej nie pomyślałam, że mogą nadawać się do koktajlu.

Koktajl z trzonu brokuła, gruszki, ananasa i jabłka to jeden z pierwszych takich eksperymentów. Obawiałam się, że trzon brokuła zepsuje smak ale w tym koktajlu jest niemal niewyczuwalny. Warto dodać go chociażby z tego względu, że zawiera mnóstwo naprawdę cennych witamin i minerałów (podobno nawet nieco więcej niż sam kwiat).

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
– 10 cm trzonu brokuła
– 1 jabłko
– 2 plasterki ananasa
– 1/2 gruszki
– 1/2 szklanki wody

Wszystkie składniki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ananasa obieramy. Wszystko wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy aż konsystencja będzie gładka.

Koktajl z trzonu brokuła, gruszki, ananasa i jabłka

Koktajl z trzonu brokuła, gruszki, ananasa i jabłka

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz