Odżywianie

Sałatka z rukolą, gruszką i orzechami pekan

Sałatka z rukolą, gruszką i orzechami pekan

Rzadko zdarza mi się zaspać na zajęcia. Często jednak budzę się zbyt późno, żeby móc przygotować sobie niezwykle pożywne i zdrowe danie na uczelnię. Wtedy zazwyczaj wrzucam do pojemnika to, co znajdę w lodówce, czy na półce i nie patrząc na walory smakowe zabieram ze sobą. Ważne jest dla mnie przede wszystkim to, żeby mieć przy sobie zawsze coś zdrowego do przegryzienia, żeby nie sięgać po niezdrowe przekąski dostępne w uczelnianym barze.

Sałatka z rukolą, gruszką i orzechami pekan powstała właśnie w jeden z takich zaspanych poranków. Nie sądziłam, że takie połączenie będzie smakowało dobrze ale jak się okazało, było strzałem w dziesiątkę. Od tamtego dnia robię ją regularnie, dlatego też dzielę się z Wami przepisem.

Składniki (na jedną porcję):
– garstka rukoli
– 1/2 gruszki
– 1/4 czerwonej papryki
– kilka orzechów pekan
– kiełki brokuła (lub inne ulubione)
– 2 – 3 łyżki oleju
– ulubione zioła
– sok z cytryny (opcjonalnie)

Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą. Gruszkę i paprykę myjemy a następnie kroimy w kostkę lub paski. Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną paprykę i gruszkę, a na wierzch układamy orzechy pekan. Olej możemy połączyć w miseczce z ziołami i odrobiną soku z cytryny i wymieszanym sosem polać sałatkę lub sałatę bezpośrednio polać olejem, a następnie posypać ziołami i skropić cytryną.  Na wierzch układamy odrobinę kiełek.

Sałatka z rukolą, gruszką i orzechami pekan

Sałatka z rukolą, gruszką i orzechami pekan

Sałatka z rukolą, gruszką i orzechami pekan

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie 🙂

Dodaj komentarz