Odżywianie

Wegański majonez z awokado

Wegański majonez z awokado

Święta kojarzą się większości z nas z zastawionym jedzeniem stołem. Zazwyczaj znajdziemy na nim mnóstwo niezbyt zdrowych dla nas dań. Część z nich możemy jednak nieco ulepszyć zamieniając te składniki, które niekoniecznie nam służą, na takie, które dostarczą nam wielu cennych wartości odżywczych.

Niemal każde danie możemy trochę zmodyfikować. Nie zawsze zmiana składników na zdrowsze spowoduje, że danie straci swój smak. Czasem go nawet trochę podkręci, a my, po zjedzeniu, będziemy wciąż czuli się dobrze i lekko.

Wśród składników jakie dodajemy do wielu wielkanocnych dań z pewnością znajduje się majonez. A może by tak zamienić go na wegański majonez z awokado, który z pewnością jest dużo zdrowszą wersją tego, który dostaniemy w większości sklepów. Jego konsystencja jest bardzo zbliżona do tradycyjnego majonezu. Świetnie sprawdzi się w sałatce, a jeśli jecie jajka, to idealnie nada się do ich faszerowania czy przystrojenia.

Składniki (na kilka łyżek majonezu):
– 1 bardzo dojrzałe awokado
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 szczypty czarnej soli himalajskiej (Kala Namak)
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka delikatnego oleju

Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie blendujemy na gładki krem. Majonez może trochę ściemnieć, dlatego warto przygotować go tuż przed podaniem.

Wegański majonez z awokado

Wegański majonez z awokado

Po więcej zdjęć zapraszam Was na mój profil na Instagramie 🙂

Dodaj komentarz