Nie przypuszczałam, że koktajle z dodatkiem brokuła polubię tak bardzo, że niemal za każdym razem będę dodawała go choć odrobinę. Na blogu dodałam niedawno jedną propozycję takiego koktajlu. Przepis możecie zobaczyć tutaj. Dzisiaj czas na kolejny przepis, w którym pojawi się trzon brokuła.
Koktajl z brokułem, selerem naciowym i pomarańczą to bomba witaminowa. Ja w tym połączeniu brokuła właściwie nie czuję, bo zdecydowanie smak dominuje tutaj dodatek słodkich owoców. Koktajl jest dość sycący, więc spokojnie może posłużyć za, na przykład, drugie śniadanie.
Składniki (na 2 szklanki koktajlu):
– 5 cm trzonu brokuła
– 2 laski selera naciowego
– 1 pomarańcza
– 1 duży, dojrzały banan
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1/2 szklanki wody
Warzywa dokładnie myjemy, owoce obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wsypujemy siemię lniane i rozdrabniamy. Następnie wrzucamy wszystkie owoce i warzywa, zalewamy wodą i blendujemy do czasu aż konsystencja będzie gładka. Jeśli chcemy aby nasz koktajl był nieco rzadszy, dodajmy więcej wody.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie 🙂