Białko w diecie roślinnej może wywoływać wiele obaw. Wbrew temu co mogłoby się wydawać, znajdziemy je nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie, mleku i jego przetworach czy w jajkach). Pytania o to skąd biorę w mojej diecie białko słyszę niemal od każdego kto dowie się, że odżywiam się roślinnie.
Dlatego dzisiaj mam dla was 10 moich ulubionych, roślinnych źródeł białka. Wymieniłam produkty, które są łatwo dostępne w sklepach i które sama jem na co dzień. Ich wybór jest ogromny. Codziennie możemy dostarczać sobie białka z innych źródeł, dzięki temu nasza dieta będzie urozmaicona i z pewnością nie będziemy cierpieli na niedobory białka.
1. Soczewica
– czerwona soczewica 26g/100g
– zielona soczewica 23g/100g
2. Ciecierzyca
– ciecierzyca 19g/100g
3. Fasola
– fasola biała (Piękny Jaś) 20g/100g
– fasola czarna 21g/100g
– fasola czerwona 22g/100g
4. Tofu
– tofu naturalne 14g/100g
5. Pestki i nasiona
– pestki słonecznika 24g/100g
– pestki dyni 30g/100g
– nasiona lnu 20g/100g
6. Kasze i ryż
– kasza jaglana 10g/100g
– kasza gryczana niepalona 13g/100g
– ryż naturalny 8g/100g
7. Komosa ryżowa
– biała komosa ryżowa 14g/100g
– czerwona komosa ryżowa 12g/100g
– czarna komosa ryżowa 13g/100g
8. Orzechy
– orzechy laskowe 15g/100g
– pistacje 22g/100g
– orzechy brazylijskie 14g/100g
– fistaszki 25g/100g
– orzechy włoskie 16g/100g
– migdały 21g/100g
9. Ziarna kakao
– ziarna kakaowca 13g/100g
10. Nasiona chia
– nasiona szałwii hiszpańskiej 16g/100g
Zapraszam na mój profil na Instagramie 🙂