Odżywianie

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Kiedy wracam głodna do domu lubię przygotować sobie coś na szybko. Coś, co mnie nasyci ale też będzie zdrowe, bo to jest dla mnie priorytetem. Ostatnio w takiej sytuacji najczęściej przygotowuję spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem. To danie po raz pierwszy zrobiłam na początku mojej przygody z dietą roślinną. Jest niezwykle proste, więc każdy sobie z nim poradzi.

Czas jego przygotowania, to dokładnie tyle, ile potrzeba aby ugotować makaron. Wystarczy zaledwie kilka składników i powstaje proste, bardzo smaczne, zdrowe i sycące danie. Takie, jakie lubię najbardziej!

Składniki (na 2 porcje):
– około 150g makaronu spaghetti (możecie też użyć innego makaronu)
– 6 suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– 2 duże garści szpinaku
– olej

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozsmarowujemy olej (tak, aby cała była nim pokryta ale nie ma pływać) i rozgrzewamy go. Suszone pomidory kroimy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Szpinak myjemy i osuszamy. Kiedy pomidory się lekko podsmażą wrzucamy szpinak i czosnek, i smażymy do czasu aż szpinak trochę „zwiędnie”, pilnując cały czas aby czosnek się nie przypalił. Kiedy pomidory i szpinak są gotowe, na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Wyłączamy gaz i gotowe!

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Zapraszam też na mój profil na Instagramie 🙂

Dodaj komentarz