Odżywianie

Deser z kaszy jaglanej z daktylami

Deser z kaszy jaglanej z daktylami

Sezon wiosennych pikników uważam za otwarty! Pogoda coraz częściej zachęca nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Bez zastanowienia więc zabieram koc i wychodzę na dwór by łapać promienie słońca. Zawsze zabieram ze sobą coś do przekąszenia, by słuchając śpiewu ptaków, bez pośpiechu, delektować się pysznym jedzeniem.

Dzisiaj mam dla Was przepis na deser z kaszy jaglanej z daktylami, który spokojnie możecie włożyć do piknikowego kosza. Jest sycący więc nie będziecie musieli szybko wracać do domu z powodu głodu. Jest słodziutki i przede wszystkim bardzo zdrowy. Zrobicie go dosłownie w kilkanaście minut, dzięki czemu więcej czasu spędzicie na dworze.

Składniki (na 2 porcje):
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej niepalonej (najlepiej ekologicznej)
– 5 – 10 suszonych daktyli
– 1 1/2 szklanki wody
– wiórki kokosowe
– jabłko (lub inny ulubiony owoc)

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. W międzyczasie kroimy daktyle na małe kawałki. Im bardziej chcecie aby deser był słodki tym więcej daktyli dodajcie. Pokrojone daktyle wrzucamy do gotującej się kaszy i mieszamy. Kiedy kasza się ugotuje, przekładamy ją do słoiczków lub miseczek. Jabłko kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Deser dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Deser z kaszy jaglanej z daktylami

Deser z kaszy jaglanej z daktylami

Deser z kaszy jaglanej z daktylami

Deser z kaszy jaglanej z daktylami

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: