Odżywianie

Twarożek z tofu ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Twarożek z tofu ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Kocham wiosnę za świeże warzywa w ogrodzie, z których korzystać mogę do woli, kiedy tylko mam na to ochotę. Wystarczy kilka kroków żeby przenieść się do raju ze świeżymi warzywami. Ekologiczny szczypior, koperek, rzodkiewka, jarmuż czy szpinak to ostatnio dodatki do wszystkich moich posiłków. Jestem bardzo wdzięczna za to, że na wyciągnięcie ręki mam zdrowe, przepyszne produkty, o które codziennie dba moja kochana Mama.

Nie wyobrażam sobie wiosennych posiłków bez tylu dobroci, z których wyczarować można przepyszne koktajle, pasty kanapkowe czy sałatki. Dzisiaj zrobiłam wegański twarożek z tofu ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Jego smak niemal wcale nie odbiegał od tradycyjnego twarożku z krowiego, białego sera. I smakował nie tylko mnie, ale też moim bliskim. To mój numer 1 wśród wiosennych pomysłów na kanapki.

Składniki:
– 1 kostka tofu naturalnego (180g)
– garść posiekanego szczypiorku
– garść posiekanych rzodkiewek
– 1 – 3 łyżki jogurtu sojowego
– sól himalajska
– pieprz czarny

Tofu odsączamy z nadmiaru wody, rozkruszamy do miseczki i rozgniatamy widelcem (jeśli chcecie, żeby twarożek miał kremową konsystencję, to wystarczy, że zblendujecie tofu). Dodajemy posiekany szczypiorek i rzodkiewki oraz jogurt sojowy (ilość w zależności od pożądanej konsystencji twarożku). Przyprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.

Wegański twarożek z tofu, ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Wegański twarożek z tofu, ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Wegański twarożek z tofu, ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Wegański twarożek z tofu, ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Po więcej zdjęć zapraszam Was serdecznie na mój profil na Instagramie 🙂

Dodaj komentarz