Odżywianie

Bataty faszerowane czerwoną soczewicą

Bataty faszerowane czerwoną soczewicą

Z batatami polubiłam się nie od razu. Wiele prób podejmowałam, żeby przekonać się do ich słodkiego smaku. Nie wiedziałam z czym je łączyć, żeby mi smakowało. Walczę o to żeby je polubić ze względu na ich właściwości.

Wciąż nie mogę powiedzieć, że je uwielbiam ale nadal szukam sposobów na przygotowanie ich tak, żeby zjedzenie ich nie było przykrą koniecznością. Jednym z dań, które przygotowuję regularnie to bataty faszerowane czerwoną soczewicą.

Składniki:
– 1 batat
– 3 łyżki soczewicy
– papryka wędzona
– ulubione zioła
– sól
– pieprz
– natka pietruszki

Sos „serowy”:
– 1/2 batata
– 2 ziemniaki
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– 2 łyżki oleju
– woda
– papryka słodka
– sól i pieprz

Batata przekrawamy na pół i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Soczewicę gotujemy na wodzie i przyprawiamy ulubionymi ziołami, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy batat jest już miękki, wydrążamy z niego środek i w to miejsce wkładamy farsz z soczewicy. Ja lubię polać to danie ketchupem i sosem „serowym”, posypuję je też obficie natką pietruszki. Aby przygotować sos, ugotowane ziemniaki i batata łączymy z resztą składników i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli chcemy, aby sos był rzadszy, dodajemy więcej wody.

Bataty faszerowane czerwoną soczewicą

Bataty faszerowane czerwoną soczewicą

Po więcej zdjęć zapraszam Was na mój profil na Instagramie 🙂

Dodaj komentarz