Odżywianie

Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami

Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami

Kiedy pogoda dopisuje, szkoda mi czasu na siedzenie w kuchni. Wolę wyjść z domu i w promieniach słońca spacerować po ogrodzie. Obiad w słoneczne dni musi więc być szybki w przygotowaniu, żebym mogła jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu.

Dlatego właśnie wymyślam takie proste i szybkie dania jak to dzisiejsze. Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami to lekkie i bardzo smaczne danie. Jego przygotowanie zajmie nam kilka minut, później robi się już samo.

Składniki (na 2 porcje):
– 8 małych, młodych ziemniaków
– 8 zielonych szparagów
– kilka gałązek świeżego tymianku
– kilka ząbków czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– wędzona papryka
– sól
– pieprz czarny

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki (nie trzeba ich obierać). W miseczce mieszamy ziemniaki z 2 łyżkami oleju, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie pokryte przyprawami ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy nie układamy ząbki czosnku i gałązki tymianku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15 minut (do czasu aż lekko zmiękną). W międzyczasie myjemy szparagi i odłamujemy twarde końcówki. Szparagi wrzucamy do miseczki, zalewamy łyżką oliwy i sokiem z cytryny, posypujemy solą i wszystko ze sobą mieszamy. Wykładamy szparagi na podpieczone lekko ziemniaki. Całość ponownie pieczemy do czasu aż warzywa będą miękkie.

Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami

Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami

Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami

Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami

Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami

Młode ziemniaki pieczone z zielonymi szparagami

Po więcej zdjęć zapraszam na mój Instagram 🙂

Dodaj komentarz