Odżywianie

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

W mojej diecie ostatnio zdecydowanie króluje prostota. Niemal każdy mój posiłek to tylko kilka świeżych, dobrej jakości produktów, które połączone ze sobą smakują wspaniale. Lubię tak właśnie gotować. Bo chociaż wykwintne, wymagające mnóstwa pracy i wyrafinowanych produktów dania robią wrażenie, to ja zdecydowanie najwięcej radości czerpię z tworzenia tych prostych i szybkich dań, które równie dobrze smakują.

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią nie wymaga wiele pracy. Jej przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut. Wystarczy nam kilka produktów, które zazwyczaj i tak mamy w swojej kuchni. A przekąska jaka z nich powstanie, jestem pewna, że zachwyci każdego. Świetnie się sprawdzi, kiedy w naszym domu niespodziewanie zjawiają się goście, na imprezie czy grillu.

Składniki:
– 2 kromki dobrej jakości pieczywa
– 1 duży pomidor
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– kilka listków świeżej bazylii
– pieprz czarny
– sól

Pieczywo skrapiam odrobiną oliwy i wkładam na rozgrzaną patelnię (można użyć piekarnika lub grilla). Smażę z obu stron. W międzyczasie pomidora kroję w niewielką kostkę. Zarumienione tosty ściągam z patelni, skrapiam ponownie oliwą i nacieram czosnkiem. Na tak przygotowane pieczywo układam pokrojone kawałki pomidora, dekoruję całość świeżymi listkami bazylii. Przyprawiam świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Więcej zdjęć znajdziecie na moim profilu na Instagramie, zapraszam 🙂

Dodaj komentarz