Odżywianie

Mix sałat z truskawkami i zielonymi szparagami

Mix sałat z truskawkami i zielonymi szparagami

W takie ciepłe dni jak ostatnio, częściej sięgam po lekkie sałatki. Są niezastąpione w upalne, wiosenne i letnie dni. Dostarczają niezbędnych witamin i składników odżywczych ale nie czujemy się po nich ociężale, więc spokojnie możemy po posiłku wrócić do naszych aktywności, których latem z pewnością nie brakuje. Po takiej sałatce, bez problemu możemy wsiąść na rower, pograć w piłkę czy zająć się pracami w ogrodzie.

Mix sałat z truskawkami i zielonymi szparagami to moje ostatnie odkrycie. Wcześniej rzadko łączyłam warzywa z owocami w sałatkach. Ostatnio jednak zauważyłam, że coraz odważniej komponuję swoje posiłki. Ilość zarówno udanych jak i nieudanych eksperymentów kulinarnych sprawiła, że śmielej podchodzę do tematu. Wiem, że może z tego powstać coś bardzo smacznego, dlatego próbuję.

Składniki (na jedną porcję):
– 1 duża garść mixu sałat (u mnie sałata rzymska mini, szpinak i jarmuż)
– 6 szparagów
– kilka truskawek
– kilka gałązek natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– kilka orzechów nerkowca
– sól i pieprz

Szparagi gotujemy na parze do czasu aż zmiękną. Na talerzu układamy umytą sałatę, na wierzch ugotowane szparagi i przekrojone na mniejsze kawałki truskawki. Dekorujemy orzechami nerkowca i natką pietruszki. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mix sałat z truskawkami i zielonymi szparagami

Mix sałat z truskawkami i zielonymi szparagami

Mix sałat z truskawkami i zielonymi szparagami

Mix sałat z truskawkami i zielonymi szparagami

Po więcej zdjęć zapraszam Was serdecznie na mój profil na Instagramie 🙂

Dodaj komentarz